Élheted

DE – a gondolatgyilkos

DE – a gondolatgyilkos

DE – a gondolatgyilkos

Amikor az összes igyekezeted, eredményed felülíródik két betű által: DE

Feltételezzük elértél egy szép eredményt. Ünnepelned kéne. Letettél egy vizsgát, megszereztél végre valamit, amire nagyon vágytál…. Nagyon szeretted volna, sok munkát, energiát belefektettél. Igazán megérdemelnéd, hogy megállj és megveregesd a vállad. Valóban megérdemelnéd, hogy a környezeted megdicsérjen, büszke legyen rád. Ízig-vérig benne voltál a dologban, éjt nappallá téve, számtalan lehetőséget kihasználva, egyszerűen nem adtad fel. Kitartottál, hogy elérd a célod és ím, meglett az eredménye, egyszerűen remek érzés… Itt és most a jelenben örömnek van helye!

… és akkor alattomosan megjelenik a DE…

Amikor örömöd elmeséled egy hozzád közel állónak, azt mondja:

Ügyes voltál, jó, nagyon jó, DE … most megcsinálhatod még….
Ügyes voltál, jó, nagyon jó, DE … ne felejtsd el a múltkor is …. történt…

Ebben a pillanatban (ha nem veszed észre, és állítod le), minden eddigi eredményed semmivé foszlik.

Minden mindegy, mert azonnal átállítják a fókuszod, arra, amit még/már nem tettél meg. Rögtön gondolati síkon átvisz a múltba vagy jövőbe. Pedig, a MOST-nak most van ideje. A kellemes élmény máris a múlt része lesz. Minek is csinálni bármit, ha semmi sem elég jó? Ismerős érzés?

Nem arról a DE-ről beszélek, aminek van helye és jogosultsága. Mert valljuk be, sokszor előrevisz a mindennapjainkban. (pl. házimunka, még egy kis rendrakás, mosogatás, stb. vagy a munkád során, amikor még újabb feladatokat találsz magadnak, mintegy kiegészítésként). Normális esetben saját magunkat inspirálni tudjuk ezzel, ez így természetes és jó. Ha magunknak szól a DE még ezt és ezt megcsinálom… A magunknak mondott DE nem annyira veszélyes, az még megbocsátható, sőt azon mi magunk is dolgozni tudunk, ha szükséges (pl. feltételezvén, hogy magunkkal azt is meg tudjuk beszélni elég, abbahagyom) 🙂

A gondolatgyilkos, amit az általunk tisztelt, szeretett hozzánk közel álló mond.

Valaki más mondja nekünk.

Bármennyire igyekszünk, néha bárkivel előfordul a DE tanácsadás. Ha igyekszünk elkerülni, akkor is. Mégis vannak személyek, akik puszta jóindulatból nagyon gyakran élnek e két betűvel. Sajnos, gyakran hallom szülőktől, vezetőktől,… Csupán nevelési szándék és jóindulat az indíttatás, és mégis egy világ dől össze bennünk.

Hogyan írhatjuk felül? Mit tehetünk ezzel?

  1. Győződjünk meg róla, hogy valóban az illető a legjobbat szeretné nekünk. Ezzel fogadjuk el, hogy ő, igenis büszke ránk. Ő tudja, hogy mi többre is képesek vagyunk. Ő valóban szeret minket, hiszen mindig újabb és újabb sikert szeretne nekünk.
  2. Mondjuk el neki, ez mennyire zavar bennünket, mert azt mi is tudjuk mi volt, lesz, de úgy érezzük MOST az ünneplésnek van itt az ideje.
  3. Próbáljunk ki valami humort társítani e két betűhöz, más értelmezést. Átkeretezést.

Pl. D- dicsértessenek /E-engem

vagy ED azaz, a DE után már Ednek beszélnek, nem nekem 🙂

saját verziód…

Bármi jó, ami kizökkent az érzelmi lecsúszásodból. Azzal, hogy észreveszed a siklást, már nyert ügyed is van.

  1. Mivel ismered, tudod, hogy ez lesz. Amint odaér, hogy DE, máris fogj neki valami viccet mesélni neki vagy nyomj valami finom falatot az illető szájába, így nem tudja folytatni. 🙂

A te életed, csak te élheted, a te engedélyed kell ahhoz, hogy mit fogadsz be és mikor. Persze, most azt gondolod könnyű ezt mondani, de gondolj bele, végül is a te életed éled, vagy azét, aki megmondja neked még mi a dolgod???

Tanulságul hallgassátok szeretettel a Magyar Népmesék sorozatából „A pityke és a kökény” meséjét.  Jó sok DE még… van benne.

Hát ezért sem árt időben abbahagyni a DE még valamit…

A te életed csak te élheted!

Mrs. SJAM

Vélemény, hozzászólás?