Élheted

Hogy szeretsz? Tudod, hogy két fajtája létezik?

Hogy szeretsz? Tudod, hogy két fajtája létezik?

Hogy szeretsz? Tudod, hogy két fajtája létezik?

Egyre több helyen belebotlok abba, hogy minden működik és megadatik, ha szeretettel végzed a dolgod, és szeretve viszonyulsz embertársaidhoz.  Egyetértek a kijelentéssel, viszont meglepetéssel tapasztalom (amióta tudom a szeretet fajtáit), hogy nem vagyunk tudatában a szeretetünk milyenségének.

Itt, most nem a szeretetnyelvek kuriózumáról beszélek, hanem arról a tapasztalt tényről, hogy sokan csak egyik fajta szeretetet éreznek, azt, ami feltételekhez kötődik. Pl. nemrég volt Karácsony, tágabb családomban történt,  hogy azért nem adott valaki ajándékot, mert nem látogatják az illetőt. Az ajándékozás is egyfajta szeretetnyelv, amiről külön található szakirodalom.

A szeretetnyelvek kifejezésmódok, bármelyiket megvonjuk, mert nem teljesül valamilyen elvárás, szeretetünket feltételhez kötöttük. Gary Chapman, amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, az 5 szeretetnyelv (Five Love Languages) pár- és pszichoterápia fogalom megalkotója. Több könyve kapható már magyarul, erre a témára alapozva. Nagyon hasznosnak tartom, sőt alapműnek az emberi kapcsolataink megértéséhez. Akit érdekel olvassa el.

Mintáinkat hozzuk, és csak akkor csinálhatjuk máshogy, ha észrevesszük magunkat. Tapasztalom szülők, nevelők, párok részéről ” ha te nem akkor én sem”

Sajnos sokan így tanultuk. Nézzük csak:

Mégis mi fán terem a szeretet?

Nagy gondolkodóink már régen megfogalmazták, hogy kétfajta szeretet létezik.

  1. Erós

Feltételes szeretet. A szeretetet tárgyként használja, hogy saját magának valamilyen előnyt szerezzen. Azért adok, hogy valamikor én is visszakapjam tőled. Nem csak tárgyi vonatkozásban. Lehet ez segítségnyújtás, meghallgatás, stb. Hányszor halljuk, hogy: „amikor szüksége volt rá segítettem, bezzeg…” 

Hátsó gondolata, hogy mit kaphatok majd cserébe? Nagyon sokszor így cselekszünk. Rossz lenne? Nem hiszem, az üzleti élet enélkül nem működne.

Viszont, ha pl. egy gyerek úgy születik, hogy „legyen öregségemre majd valaki, aki gondoz”, (szakirodalomban funkciógyereknek hívják), megnehezíti a gyereke sorsát. Vagy megjelenik az anyai ösztönnek köszönhetően a feltétel nélküli szeretet vagy nem. Gyerekkorban természetesebb. Az anyai szeretetet szokták mindig emlegetni, hogy feltétel nélküli, de kérdezném én, miért is van akkor annyi elkeseredett idős ember, aki nem tartja egyáltalán a kapcsolatot gyerekeivel, vagy a gyerek a szülővel, ha a szülő átadta a feltétel nélküli szeretet lényegét..

Ez az ismertebb, használtabb szeretet megnyilvánulásunk. Semmi gond vele, csak ismerjük fel, hogy éppen ezt alkalmazzuk.

Magunkban is elcsíphetjük, amikor kapunk valamit és azt érezzük: tartozom, vissza kell adnom, le vagyok kötelezve.

Nemcsak adni nehéz feltétel nélküli szeretettel, hanem azt elfogadni is.

Meséinkben is sok példa van erre, pl. amikor a király úgy dönti el, melyik fia érdemes a trónra, hogy annak a fiának adja királyságát, aki a legszebb királylányt viszi, a legjobban teljesít valami feladatot. Valamit valamiért.

  1. Agapé 

Feltétel nélküli szeretet. Nincs az ég világon semmi hátsó szándék. Nem vársz érte semmi cserébe, sem most, sem később. Nem befolyásolják a másik ember tulajdonságai, a körülmények. Egyszerű, természetes, spontán. Csak AD. Akkor is szeretem, ha nem mindig olyan ahogy nekem tetszik. Megnyilvánulhat egy kávé elkészítésében, egy mosolyban valaki idegen részére, a házastársam iránti kitartással, stb.

Kétségtelen mikor először megtapasztaljuk, nagy AHA érzéssel jár. Attól fogva kívánatos, és más szemléletben látod a világot. Mégsem új dolog, tudták ezt nagy gondolkodóink, akik megtapasztalták.

„Amíg az ember nem képes minden lényt feltétel és előítélet nélkül is szeretni, nem lelhet békére”

Buddha

A feltétel nélküli szeretet kifejezésmódjában, nincs DE, Bezzeg, HA, cserébe, majd, akkor, stb.

Csak van, csak ad. Punktum.

Nem mellékesen az Agapé az, amivel gyógyítani lehet. Míg a fény a fizikai megnyilvánulása a gyógyító energiának, a szeretet maga az energia. Ősi spirituális tanítás, amit egyre több tudományos kísérlet bizonyít. (pl. Theta Healing) Nem kell hinni benne, csak csinálni.

Nem szándékom ebbe itt most belemenni, aki gondolja olvassa el Alex Loyd: A szeretetkód könyvét. A konkrét szeretettel gyógyító technikán túl, arra is magyarázatot ad, miért nem elég akarni valamit.

Javaslat:

  • gyakoroljuk a szeretetet adni
  • gyakoroljuk a szeretetet kapni
  • bármelyiket alkalmazhatod, de tudd, hogy van másik 🙂
  • első lépésként válassz ki 1 embert, és figyelj rá, hogy feltétel nélkül szeresd

Zárásként hallgassátok szeretettel, a következő történetet:

A te életed csak te élheted!